Het snoeien van een hortensia struik vangt idealiter in maart aan. Dat heeft alles te maken met de winter en de schade die de vorst op afgeknipte takken en knoppen kan hebben.

De wijze van snoeien.

De wijze van snoeien hangt sterk af van je soort hortensia. Of de hortensia knop zet op Overjarig, op Eénjarig hout of een tussenvorm.

Overjarig.

Om dit jaar weer bloemen in je hortensia te krijgen, dien je de uitgebloeide bloemen te verwijderen. En desgewenst tot boven de nieuwe bloemknoppen de takken te knippen. Ik schrijf bewust desgewenst want het kan zijn dat je je hortensia helemaal niet wilt inkrimpen. Want op de tak die je wegknipt kan geen bloem meer verschijnen. Het is handig om ieder jaar een helft weg te halen.

Eénjarig.

Omdat de knoppen zich vormen op de nieuw takjes kan je deze struik gerust terugsnoeien tot boven de grond. Sterker nog je hortensia zal zich verjongen door het snoeien. De Hortensia als ideale tuinplant volgens ‘meer met Mama’.

Onze hortensia straat.

Op het landje staan over de hele breedte hortensia’s parallel aan de sloot. Het zijn grote, kolossale struiken met veel houten takken. De vergane bloemstengels steken torenhoog boven de struiken uit. Ik ben al ruim voor de gewenste snoeiperiode begonnen met het rigoureus terugsnoeien van deze struiken. Sommige takken waren zo dik dat ik onze elektrische heggenschaar moest gebruiken. Ik heb hierbij op de koop toegenomen dat we dit jaar wellicht minder tot geen bloemen zullen hebben. Eerst wilde ik de controle over deze straat van hortensia’s terug krijgen. Het is een hele grote berg met snoeiafval geworden, waar we in een hoekje van het landje eerst de vogels en insecten eens in laten dolen.

Hortensia's snoeien, snoeiafval

Stekken van de Hortensia.

De Hortensia is eenvoudig te stekken. Zo kun je relatief goedkoop ook een hele Hortensia straat aanleggen. Stekken van een Hortensia kan op twee manieren. In de zomermaanden is het nemen van een zomerstek een snelle methode. Voor een zomerstek kies je een tak die deze zomer niet gebloeid heeft en die niet bruin of houtig is. Knip onder de bladknopen een tak van ongeveer 10 centimeter, met minimaal twee bladparen. Knip vervolgens het onderste bladpaar en de helft van de bovenste eraf. Zet de stekjes in een potje met een mengsel van zaai- en stekgrond en grind. Dek het af met plastic en zet ze in het licht. In het voorjaar kan je ze afharden. 
Je kunt de Hortensia ook afleggen, zo kun je stekplantjes krijgen zonder er naar om te kijken. Kies een laag over de grond hangende tak en haal de bovenste bladeren eraf. Leg een baksteen op de bovenste bladeren en bedek de kale tak met grondaarde. De tak zal wortels aanmaken en na een jaar kun je deze van de struik afknippen en verplaatsen.

De hortensia kleuren.

De kleur van de bloemen van je hortensia is afhankelijk van je bodemsoort, de zuurgraad. Kalk en aluminium kunnen hier invloed op uitoefenen. Van wit, roze, paars richting blauwe hortensia’s. Het kan voorkomen dat je meerdere kleuren hortensia’s in je tuin hebt. Of zelfs meerdere kleuren binnen één struik. Lees meer over de Magical Hortensia.

Hortensia bloemen drogen.

Je kunt gedroogde Hortensia bloemen in een schaal leggen of gebruiken om een bloemenkrans van te maken. In twee stappen droog je de bloemen:

  1. Knip een paar stevige bloemenknoppen af van de hortensia. Kies degene die nog mooi van kleur zijn.
  2. Zet de bloemen binnen in een klein laagje water. Vul dat water niet meer bij. Hierdoor drogen de bloemen langzaam op en blijven ze mooi kleurig.

Uitgebloeide Hortensia.

Leuke anekdote.

Mijn ouders hebben in de achtertuin bijna alleen maar hortensia’s staan. Mijn vader vindt het onderhoud gemakkelijk en ze houden van de bloemen. Tijdens hun vakantie hebben wij planten en moestuin water gegeven en een grapje uitgehaald. We vonden jaren geleden bij een winkel hortensia verf. Het was een poeder die je onder de struiken moest strooien en daarna water geven. Vervolgens zouden alle bloemen blauw kleuren. Je zult begrijpen dat we niet konden wachten tot de bloei. En inderdaad, alle struiken waren blauw gekleurd. Mijn vader begreep er al niets van en wij maar proesten. Ter geruststelling een jaar later beschikten alle hortensia’s weer over hun voorkeurskleur. Dit tot grote opluchting van mijn ouders.

Lees ook.

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Heb jij een Hortensiastruik in de tuin?

Noot redactie: dit artikel uit 2019 is aangevuld

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

10 Comments

  1. Miranda 13 maart 2019 at 13:34 - Reply

    Ik snoei de Hortensia meestal helemaal met de grond plat. Hierna komt hij altijd weer hartstikke mooi op.

  2. lodi 5 februari 2020 at 10:29 - Reply

    ja wij hebben ze ook in de tuin en ik vind ze altijd prachtig, hier is het de man met de groene vingers, ik bemoei me nergens mee :)

  3. feliceveenman 5 februari 2020 at 11:07 - Reply

    wat een leuk stuk, ik rommel maar wat aan met mijn hortensia’s dus dit is leerzaam ! Het zijn trouwens wel natnekken hoor, deze zomer heb ik me er suf op gesproeid!

  4. racheltjuh 5 februari 2020 at 10:18 - Reply

    nee wij hebben ze niet in de tuin maar vind het wel mooie planten altijd

  5. kimsblogsblog 5 februari 2020 at 11:39 - Reply

    Wij zijn net verhuist en moeten nog eens goed kijken wat we in de tuin hebben staan. Thnx voor de tips, wat zo te zien hebben wij deze plant ook ;-)

  6. Cynthia 6 februari 2020 at 09:58 - Reply

    Wij snoeien onze hortensia meestal helemaal terug. Ik vind het zo’n mooie plant!

  7. ja ik heb ook hortensia’s in de tuin en ik vind het een prachtige plant

  8. Rory Blokzijl 7 februari 2020 at 10:14 - Reply

    Heel veel. Mijn moeder was er dol op. Ze heeft eigenhandig een aantal kleine struikjes meegenomen van de Albert Cuyp toen we hier net kwamen wonen (alweer bijna 20 jaar geleden) en ze zijn zo mooi geworden. Grappig wat je zegt van de helft snoeien. Wij laten twee keer per jaar een tuinman naar onze leilindes kijken (hij snoeit ze bedoel ik) en eigenlijk heeft hij sinds een paar jaar de hortensia’s meegenomen en hij doet het exact op die manier. Een paar takken wel en een paar niet, want anders heb je inderdaad helemaal geen bloemen. We hebben heel veel verschillende soorten. Ze zijn prachtig.

  9. bookstamel 2 maart 2020 at 07:59 - Reply

    I heb sinds vorig jaar mijn eerste hortensia ik ben echt reuze benieuwd of de mijne net zo mooi word als die van mijn moeder

Leave A Comment