Het is ons met de paplepel ingegoten: buiten spelen is gezond. Maar is dat eigenlijk zo?

Buiten spelen is gezond.

Natuurlijk licht.

Wanneer je buiten speelt kom je in aanraking met natuurlijk licht. Dit is van groot belang voor je biologische klok. Vaak zal je merken dat je na een dag buiten spelen ’s avonds heerlijk slaapt.
Dit in tegenstelling tot blauw licht, bekend van schermen.

Je ogen.

Door het natuurlijke licht en het verder kunnen kijken richting de horizon is goed voor je ogen. Helemaal wanneer je normaal gesproken veel naar een scherm of boek dichtbij kijkt.
Het Oogfonds adviseert zo’n twee uur per dag buitenspelen om de kans op bijziendheid te verkleinen.

Bewegen.

Buiten heb je vaak meer ruimte dan binnen. Je lichaam beweegt andere spieren. Ook word je door obstakels op straat of in de natuur uitgedaagd om meer te klimmen en springen. Je oefent zo je grove motoriek.
De fijne motoriek wordt aangesproken wanneer je een beestje op wil pakken of met een takje tekent in het zand.

Groei.

Door het nemen van deze (natuurlijke) hindernissen versterkt je zelfvertrouwen. Je bent op jezelf (en op vriendjes) aangewezen. Dat is goed voor je zelfstandigheid en het leren samenwerken door samen te spelen.

Weerstand.

Door buiten te zijn, komt je huid in aanraking met zonlicht. Dat heeft je lijf nodig om vitamine D aan te maken. Dat is goed voor je weerstand. Dat geldt ook voor het spelen met zand, water en aarde. Handen wassen na het buiten spelen!

Stress reductie.

Als je buiten speelt, vergeet je vaak de tijd. Je bent druk met je fantasie en er echt even helemaal uit. Dat werkt positief door op het stress niveau en het gevoel van moeten presteren, de leerdruk.

Buiten spelen in de tuin, in de buurt of in de natuur?

Zou het gezonder zijn om te spelen in de natuur dan op straat? Ik zou aan kunnen nemen dat er wel een verschil is in luchtkwaliteit. De uitlaatgassen en het fijnstof zullen hoger zijn in je straat dan in een bos of op het strand.
Ook word je in de natuur op een andere manier uitgedaagd. In de wijk zijn de mogelijkheden meer vastgelegd. De schommel en wip hebben een functie, een stapel losse takken of een hoop zand dagen meer uit tot een fantasie. Dat verandert wanneer je er een bal bij pakt. Dan zou de speelplek om het even zijn. Ook zijn er in de natuur niet altijd leeftijdsgenootjes om mee te spelen en ben je meer op jezelf aangewezen. Dat is bij ons in de buurt wel anders.
En daarentegen is je tuin en je wijk dichterbij dan een natuurspeelplek. Hoe je zelf een zandbak maakt is te lezen bij Anita’s potjes en pannen.

Hoe doen wij dat met onze dochters?

Ik ben opgegroeid in een klein dorp met veel ruimte. Wij struinden altijd buiten en speelden in het buurtje of in het zot. Daar hielden wij een modderballengevecht en moesten over sloten heen springen om verder weg te komen bij de bosjes. Daar konden we klimmen. Ook waren wij wel eens te vinden bij een vervallen kas.
Als ouders vinden wij buiten spelen van belang en stimuleren dat bij onze kinderen. Zo zijn we verhuisd naar een kinderrijke buurt met een groot speelveld met speeltuin op de hoek. De oudste is door het voetballen met de kinderen uit de wijk besmet en voetbalt nu driemaal per week buiten bij een voetbalvereniging.
Onze basisschool heeft een groot speelplein, een schooltuin en houdt kippen en cavia’s.
Met ons gezin bezoeken we met enige regelmaat het speelbos en wat gunstig gelegen restaurants aan de heide of in het bos. Ook maken we wel eens een wandeling vanuit huis.
Onze dochters zitten op Scouting, dat garandeert wekelijks al ruim twee uur buiten zijn op de vrije zaterdag. Met aansluitend dan een voetbalwedstrijd van de oudste.
En dan hebben we natuurlijk nog ons Landje, waar we regelmatig buiten te vinden zijn. Daar spelen we ook graag Kubb samen.
Ik denk al met al dat wij de twee uur buiten zijn wel halen, helemaal in de zomer. Dan moet ik ze binnen roepen voor bedtijd. Al spelen ze in de winter ook graag buiten met vriendjes.

Hoe kan je het buiten spelen stimuleren?

Buitenspeelgoed.

Het is niet altijd nodig om je tuin in te richten met buitenspeelgoed. Soms heeft een kind al aan een takje of steentje genoeg. Het kan wel eens helpen om ze sneller over de drempel richting het speelhuisje in de tuin te jagen. Dan wijs ik ze bijvoorbeeld op de NERF en dan gaan ze toch naar buiten. Ook het opzetten van een zwembadje of watertafel kan dit gewenste effect hebben. Soms kan je dingen ook net even anders doen dan normaal. Het verven met stoepkrijt is hier een goed voorbeeld van. En nog meer buiten speel spelletjes!

Urenlang met zand spelen aan de waterkant

Buiten Klussen door het jaar heen.

Soms willen de kinderen gewoon samen zijn. Dat zijn de momenten dat ik met een bladhark het goede voorbeeld geef. Of de heg kan geknipt worden.
Afhankelijk van het jaargetijde kan het gras gemaaid worden of vegen we de stoep. Soms is er iets te zaaien, te poten of zelfs te oogsten. De auto kan een wasbeurt gebruiken of de ramen gelapt. Het zorgt al met al voor een opgeruimd gevoel. Je kunt ook zelf een tuinbankje met tafel van steigerhout maken. Altijd leuk om een klusje te doen en aansluitend samen (buiten) iets te eten of drinken.

Geef zelf het goede voorbeeld.

Goed voorbeeld, doet goed volgen. Als je je wandelschoenen aantrekt en de kinderen zien dat, is hun nieuwsgierigheid al gewekt.
We fietsen samen wat af. Soms met als doel een bosje bloemen te plukken in onze pluktuin of recreatief fietsen middels knooppunten.
En ze vonden het afgelopen zomer hilarisch toen ik onaangekondigd eens meeging naar het speelveld om een bal in de basket te gooien.
Ook zijn de vriendjes uit de buurt altijd welkom om aan te bellen. Meestal gaan de meisjes dan wel mee naar buiten.

Activiteitenkalender.

Ook houd ik de activiteitenkalender en sites van verschillende bedrijven en organisaties in de gaten. Zo is er bij de kinderboerderij vaak wel wat te doen. Hebben we een actief team van buurtsportcoaches die de pleintjes en velden in de wijken door onze woonplaats actief gebruiken.
Ook de wijkbus parkeert vaak bij een schoolplein en organiseert daar een spelactiviteit.
De twee grootste buurthuizen organiseren hutten bouwen in de schoolvakantie. Daar ben ik tot mijn grote spijt steeds te laat met inschrijven geweest.
Ook Natuurmonumenten en I.V.N. organiseren leuke buitenactiviteiten op locatie. En ga zo maar door.

Bezoek samen een buitenlocatie.

Wij wonen op fietsafstand van de bezoekerslocatie van Natuurmonumenten in ‘s-Graveland. Naast het kindvriendelijke restaurant Brambergen is een natuurspeeltuin gelegen.
Er zijn tal van natuur- en wandelgebieden in Nederland:

Tuin- en Buitenleven op Social Media.

Je kunt Tuin- en Buitenleven ook vinden op Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Bloglovin en LinkedIn. Helemaal leuk als je Tuin- en Buitenleven ook gaat volgen. Daar kan je heel handig de volgknoppen voor gebruiken…
Voor een kijkje achter de schermen is de Facebookgroep van Tuin- en Buitenleven uitermate geschikt. Al je vragen, oproepjes en verzoeken m.b.t. het buitenleven kun je daar heel laagdrempelig plaatsen. Ook reacties achter laten onder andere blogartikelen vinden wij fijn!

Haalt je kind twee uur buitenspelen per dag?

Bron afbeeldingen: Pixabay

Homepage van Tuin- en Buitenleven.

Informatie

Recent gepubliceerd:

12 Comments

  1. Anita Dokter 14 januari 2020 at 13:26 - Reply

    Fijn en goed artikel!

    In de winter vind ik het lastiger vooral als het koud en guur is. Zomers lukt de 2 uur wel.

    Pakket aangevraagd, bedankt voor de tip.

  2. Nicole Orriëns 17 januari 2020 at 15:37 - Reply

    Helaas niet! Maar aan mij ligt het niet want ik ben een groot voorstander van buitenspelen. Gelukkig moeten ze een takkeneind fietsen naar school, zodat ze op die manier in ieder geval een uur buiten zijn in totaal.

  3. Laura 17 januari 2020 at 15:48 - Reply

    Onze dochter is een echt buitenkindje, ongeacht het seizoen. Al vanaf haar tweede levensweek gingen we met haar op pad, en nu ze anderhalf is, is het leuk haar ‘den buiten’ te zien ontdekken op haar eigen manier! Leuke blog, want bevestigt wat wij al vermoedden :D

  4. racheltjuh 17 januari 2020 at 16:10 - Reply

    hier waren ze ook altijd gek op buiten spelen en daar waren wij heel blij mee en heb heel wat middagen in speeltuinen ect gezeten :D

  5. EsterDepret.be 17 januari 2020 at 22:15 - Reply

    Helemaal akkoord!
    Wij trekken hier vaak (ook in te winter) naar buiten, en de kinderen nemen dat voorbeeld over.

  6. LifestylebyLinda 17 januari 2020 at 23:20 - Reply

    Als kind speelde ik ook veel buiten, ben namelijk opgegroeid op het platteland. Nu ben ik vooral blij met mijn hond en pony’s waardoor ik ook iedere dag veel tijd buiten door breng, vind het heerlijk!

  7. Jasmina 18 januari 2020 at 10:11 - Reply

    Mijn dochter is echt een buitenkindje,maakt niet uit wat voor weer het is…ze wordt happy van de buitenlucht

  8. eemsxo 19 januari 2020 at 21:50 - Reply

    Heerlijk buiten! Ik ben veel buiten met mijn oppas kindje en wandelen is ook heerlijk!

  9. Renata Feyen (@seadbeady) 26 januari 2020 at 14:43 - Reply

    Ja het is niet enkel voor kinderen belangrijk om in de buitenlucht te zijn :)

  10. […] het bos, of in een natuurgebied kunnen kinderen zich ook helemaal lekker uitleven. Buitenspelen (in de natuur) is gezond en super leuk. Samen is het nog […]

  11. […] met een bos is wel helemaal te gek. Onze kinderen vermaken zich hier altijd prima. Daarnaast is buitenspelen in de natuur ook nog eens ontzettend […]

  12. Alida 27 oktober 2020 at 12:41 - Reply

    Fijn artikel om te lezen. Lekker buiten spelen die kinderen!

Leave A Comment