Doe het goed met Taxus

Bij het woord Taxus denk ik aan hagen. maar ook aan giftig voor hoefdieren. Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over de Taxus. Ik vind meer informatie over de Taxus online- TaxusTopper.nl en zet één en ander op een rijtje.

De Taxus

De Taxus is een naaldboom uit het geslacht van de coniferen met lange naalden. Ook bij coniferen denk je waarschijnlijk gelijk aan een haag. Taxus is een soort die langzaam groeit en zeer oud kan worden. Kortom het is een goede investering om taxus kopen bij TaxusTopper.nl bijvoorbeeld. Je zult er lang plezier van hebben. Tenminste als je ze goed verzorgt.

Taxine

Alle soorten Taxus bevatten de giftige stof Taxine. In principe bevatten alle delen van de Taxus de giftige stof, met uitzondering van de zaadkragen. De bessen zijn eetbaar en hebben een zoete smaak. De pit in de bes, het zaad, is echter zeer giftig. Voor vogels is het eten van de bessen met de zaden niet dodelijk. Grazende (hoef)dieren kunnen doodgaan aan het eten van taxusbladeren. Houd dus rekening met de bereikbaarheid van de taxushaag.

De verzorging

Taxus kan beter tegen droogte dan tegen langdurige vocht. Het is beter om de taxusplanten niet in de potgrond te poten, want deze houdt vocht te lang vast. De Taxus behoeft een niet schommelende zuurtegraad en een aanbod van mineralen uit de grond. Een bodemverbeteraar kan hierbij een uitkomst bieden. Ook kan je regelmatig wat houtsnippers na het hakselen onder de haag strooien. Deze worden langzaam afgebroken en geven dan de benodigde mineralen af.

Het snoeien van de Taxus

Om je taxushaag vol en dicht te houden wordt aangeraden om tweemaal per jaar te snoeien. Aangezien de Taxus langzaam groeit, maximaal 30 centimeter per jaar, is het zaak er niet te veel vanaf te knippen. Tijdens het snoeien draag je handschoenen en gebruik je scherp geslepen gereedschap.
Idealiter snoei je na zonsondergang of op een bewolkte dag. Je wilt niet dat de nieuwe blaadjes verbranden. Snoeien kan eigenlijk altijd als het maar niet vriest. De twee aangeraden tijdvakken zijn van begin mei tot ongeveer half juli en van augustus tot en met september.
Naast de hoogte snoei je ook de breedte van de haag. De Taxus Baccata leent zich ook voor het snoeien in speciale vormen. De haagplant overleeft flink terugsnoeien en zelfs inkorten.

Doe goed met het snoeiafval van de Taxus

Door de giftigheid van de Taxus is het van belang om zorgvuldig om te gaan met het snoeiafval. Dat heb je eerder ook kunnen lezen bij de Laurierkers. Nu is er bij het snoeiafval van de Taxus nog een bijzonderheid. In de snoeiperiode van 15 juni tot 31 augustus is de basisgrondstof die gebruikt wordt voor chemotherapie aanwezig in de Taxus, de stof baccatine. Dit zit alleen in jong blad, dus als je jaarlijks in deze periode snoeit, dan kan je het zorgvuldig snoeien en schoon inleveren bij de gemeente, plaatselijke tuincentra of tuin- en hobbywinkel. Lees er meer over bij Vergroot de hoop.

Heb jij een Taxushaag?

Bron afbeelding: Taxustopper.nl

Auteur: Linda Meester

Moeder van drie dochters. Blogger/ eigenaar van Thuisleven.com en TuinenBuitenleven.com

8 gedachten over “Doe het goed met Taxus”

  1. Oh ja ik ken de besjes daarvan. Je leert als kind dat je ze niet in je mond moet stoppen. Ik wist alleen niet dat de plant zo heette. Je moet het maar net weten als je bijvoorbeeld een paard hebt.

    Like

  2. Mijn opa en oma hadden zo’n haag. En na het lezen van je log moet ik daar direct weer aan denken. Hij kon echt mega groot worden als je deze niet op tijd snoeit. Nee, zelf hoef ik deze haak niet in de tuin. Dan gaaf ik liever de voorkeur aan losse potten met planten en bloemen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: