Tips voor een barbecue in de winter

barbecue in de winter tips

Buiten zijn is gezond, ook in de winter. Misschien wel juist deze winter. Van de maatregelen mogen we thuis niet al te veel bezoek ontvangen. Ook is het zaak afstand tot elkaar te houden. Buiten heb je over het algemeen meer ruimte. Hoe kan je nu een geslaagde winterbarbecue organiseren? Dit zijn zaken waar je op kunt letten.

Voorraad aan huis

Bij de BBQ winkel kan je het hele jaar door terecht om je spulletjes op orde te krijgen. Zo hebben wij bijvoorbeeld altijd aanmaakblokjes en briketten op voorraad om de spontane barbecue te faciliteren. In de vriezer liggen vaak nog een aantal vleespakketten. Ook dat scheelt een hoop stress, gedoe en gaat verspilling tegen.

Onderhoud je barbecue

Om je spullen op orde te houden, maak je na ieder gebruik de roosters en tangen goed schoon. Bij de BBQ speciaalzaak zijn hoezen in allerlei soorten en maten te verkrijgen. Zo berg je je barbecue netjes op, dan is deze goed beschermd tegen weersinvloeden. En tover je deze ook gemakkelijk tevoorschijn. Zorg voor een vaste plek voor tangen, schalen en andere benodigdheden.
Tip: met een halve citroen of een doorgesneden ui is het rooster eenvoudig schoon te maken. En wist je dat je het as na afloop in de tuin kan verstrooien. Een hoop groenten teren daar welig op.

Gedegen voorbereiding

Een hoop zaken zijn voor te bereiden. En een goede voorbereiding is het halve werk. Dat zorgt ervoor dat je zelf ook ten volle van de winterse barbecue kunt genieten. Koffie en thee in thermoskannen scheelt onnodig veel heen en weer lopen.

Denk aan de braadmeester

Plaats de barbecue en de braadmeester uit de wind en beschut. Zorg voor een dikke keukenhandschoen, anders vriest de tang nog aan de handen vast. Een barbecue met een deksel geniet de voorkeur in de winter. Dit om de temperatuur te kunnen behouden om het eten te bereiden. Anders wordt het gerecht niet goed gaar met alle gevolgen van dien.

Zorg voor de gasten

Naast het voedsel moeten ook de gasten warm kunnen blijven. Organiseer vlak tevoren of na afloop een winterse wandeling. Kruip tijdens het eten onder een dekentje. En gebruik fakkels en vuurschalen voor sfeer én als warmtebron.
Tip: door houtsnippers, een sinaasappelschil of kruiden zoals tijm en rozemarijn tussen de kooltjes te leggen, krijgt het eten niet alleen een andere smaak maar wordt ook een heerlijke geur verspreid.

Pas het menu aan

De term winterse kost bestaat niet voor niets. In de winter eten mensen niet graag rauw, dat kost teveel energie om te verteren. Denk aan de salade van gegrilde groenten naast kalkoen of stoofvlees met cranberrysaus.
Zorg ook voor warme bijgerechten en sauzen. Pof bijvoorbeeld een aardappel.
Denk ook aan winterse dranken. Dat hoeft niet per se Jägermeister te zijn. Een heksenketel met glühwein brengt veel sfeer met zich mee. Vergeet ook niet te genieten…

Lees meer

Tuin- en Buitenleven tipt de herbruikbare Bakstick om in één oogopslag te bepalen of het vlees of vis wel gaar is. Een bonte verzameling Pesto recepten lees je via de link.
In Koken op een vuurtje zijn allerhande recepten verzameld.

Heb jij al trek in een winterse barbecue?

Auteur: Linda Meester

Moeder van drie dochters. Blogger/ eigenaar van Thuisleven.com en TuinenBuitenleven.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: