Schuiven met die pui!

Regelmatig bekijk ik foto’s van huizen die te koop staan op Funda. Mijn blik wordt snel getrokken naar openslaande deuren en schuifpuien. Dat is ook niet zo vreemd gezien de lichtinval die een schuifpui teweeg brengt. Er zitten nog meer voordelen aan het plaatsen van een schuifpui, maar ook een aantal aandachtspunten. Ik zet ze op een rijtje.

Informatie over schuifpuien

In menig gehuurd vakantiehuisje hebben we genoten van het gevoel van vrijheid dat een schuifpui met zich meebrengt. Informatie over schuifpuien is volop te vinden op het interweb. Precies daarin zit hem het punt. Welke informatie is betrouwbaar? Worden alleen de voordelen belicht of ook de eventuele nadelen? Er zijn namelijk flink wat aandachtspunten voor je over kunt gaan tot een daadwerkelijke aankoop en op termijn het laten plaatsen van een schuifpui.

Wat is een schuifpui?

Om te beginnen even een uitweiding over het onderwerp schuifpui. Want wat is een schuifpui eigenlijk? Het onderste gedeelte van een gevel wordt ook wel een pui genoemd. Daarin wordt een raamwerk (kozijn) van hout, kunststof of aluminium geplaatst met daarin de glazen ramen en/ of deuren. Het woord schuifpui zegt het eigenlijk al. Er wordt geschoven in de pui. Dat kan met een enkele of een dubbele schuifdeur zijn. Dat is afhankelijk van de breedte van de gevel en van je wensen en budget.

De voor- en nadelen

Door de laagdrempelige schuifpui loop je veel eerder van binnen naar buiten. Dat kan voor minder mobiele mensen een enorme vooruitgang zijn. Een schuifpui zorgt door zijn enorme glasoppervlak ook voor veel lichtinval in huis. Dat vinden veel mensen een groot voordeel. Aan de andere kant warmt de ruimte in de hoogzomer snel op.
Je hebt vrij zicht over je tuin maar als dat niet goed afgeschermd is ook veel inkijk. Door het schuiven met een deur in plaats van een openslaande deur blijft er meer (zit)ruimte over op het terras.
Mede afhankelijk van het gekozen materiaal is een schuifpui onderhoudsvriendelijk. En helemaal in combinatie met dubbel glas ook een hoge isolerende werking. Voor je radiator dien je wel een ander plekje te vinden. Maar daar zijn heden ten dage tal van moderne en energiezuinige oplossingen voor te vinden.

Wat kost een schuifpui?

Wat kost een schuifpui eigenlijk? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Met de almaar stijgende grondstofprijzen loont het zeker de moeite om even te kijken naar het materiaal waarvan de schuifpui vervaardigt kan worden. Hout, aluminium en kunststof hebben allen specifieke eigenschappen. Het oogt niet alleen anders, het heeft ook een andere geluid dragende en/ of isolatiewaarde. Het hout dient bijvoorbeeld met enige regelmaat geschilderd te worden. En dan zijn er nog eventuele bijkomende extra kosten wat betreft raamdecoratie, inbraakbeveiliging of een vliegenhor. Gelukkig mag je in je achterhoofd mag ook een waardevermeerdering van je huis in het rekensommetje meenemen.

Lees ook

Lees meer over Tuinieren in potten: 4 tips voor beginners en Van Thuisleven naar Tuin- en Buitenleven.

Heb jij interesse in een schuifpui?

Bron afbeelding: Pixabay

Auteur: Linda Meester

Moeder van drie dochters. Blogger/ eigenaar van Thuisleven.com en TuinenBuitenleven.com

7 gedachten over “Schuiven met die pui!”

  1. ik woon in een drive-in woning, op de tweede verdieping, zeg maar onze leef verdieping, hebben we voor en achter een balkon met schuifpui. Ik vind dat heerlijk: zoveel licht!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: