De tuintrends van 2021

Door de lockdown zijn huis én tuin weer opnieuw op waarde ingeschat. Deze trend trekt zich ook in 2021 door. We brengen meer tijd in en aan huis door. Ik zocht de nieuwste tuintrends uit en zet ze op een rijtje.

tuintrends 2021

Door de lockdown zijn huis én tuin weer opnieuw op waarde ingeschat. Deze trend trekt zich ook in 2021 door. We brengen meer tijd in en aan huis door. Ik zocht de nieuwste tuintrends uit en zet ze op een rijtje.

Kleurexplosie in de tuin

In 2021 is het gebruik van uiteenlopende kleuren meer dan ooit in trek. Denk hierbij van pastelkleuren tot aan natuurtinten. Het gebruik van één basiskleur geniet hierbij de voorkeur. Hierbij wordt vaak voor grijs of zwart gekozen. Inkleuren is vervolgens eenvoudig door het gebruik van (vaste) planten en bloemen in de tuin aan te brengen. Ook het gebruik van kleurige accessoires en potten dragen zijn steentje bij.

Tuinmeubelen anno 2021

De meeste mensen oriënteren zich een tijdje voor ze overgaan tot de aanschaf van een andere tuin set. Op dit moment in het tuinseizoen is een sterke toename aan comfortabele tuinmeubelen te zien. Natuurlijk wil het oog ook wat, maar de insteek is comfort. Gebruik van veel kussens en een horizontale zit- ligverhouding voeren de boventoon. Deze tuinmeubelen nemen wat meer ruimte in dan de standaard tuintafel met vier stoelen. Houd hier rekening mee.

Duurzaamheid, verduurzaming

Het heeft even een aanloopperiode nodig gehad, maar de duurzaamheid sijpelt druppelsgewijs door in de tuin. Niet alleen wordt het kunstgras geproduceerd van gerecycled materiaal. Ook bloempotten en tuinmeubilair wordt bij voorkeur duurzaam geproduceerd.
Ook het (her)gebruik van planten krijgt een steeds duurzamer tintje. Er worden kneusjes aangeboden en gewezen op overconsumptie van planten. Ga voor vaste planten luidt hierbij het steeds luider wordende advies.
Onder dit kopje valt ook het doordachte gebruik van water en opvangen van regenwater. Loskoppelen van het riool en het wippen van tuintegels dragen bij aan een beter leefklimaat.

De natuur neemt de tuin over

Doordat de particulier zich steeds beter kan laten informeren, is er meer aandacht en ruimte voor de natuur in de tuin. De schutting wordt een (blijvend) groene wand. Maai-niet-in-mei en laat wat rommel liggen in de tuin werpen zijn vruchten af. Al is het soms maar een vierkante meter die ingezaaid wordt met bij-vriendelijke zaadjes, alle beetjes helpen. De tuin anno 2021 wordt steeds meer een privé natuurgebied.

Wat is jouw tuintrend voor 2021?

Afbeelding van Engin Akyurt via Pixabay

Auteur: Linda Meester

Moeder van drie dochters. Blogger/ eigenaar van Thuisleven.com en TuinenBuitenleven.com

Eén gedachte over “De tuintrends van 2021”

  1. “duurzaamheid sijpelt door in de tuin” want “kunstgras geproduceerd van gerecycled materiaal”
    Serieus? Er is weinig zo helemaal het tegenovergestelde van duurzaamheid als kunstgras – gelijk op welke wijze dat kunstgras geproduceerd wordt.

    “De tuin anno 2021 wordt steeds meer een privé natuurgebied” Toch eerder een plastic tapijt, lijkt me dan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s