Net als De Nationale Vogeltelling is de Nationale Bijentelling naast een leuke activiteit ook een noodzakelijkheid. Er zijn in Nederland 360 soorten ‘wilde’ bijen en een aantal soorten raakt bedreigd. Door deel te nemen aan de telling, kunnen er op basis van kennis betere beslissingen genomen worden.
De Nationale Bijentelling
In 2021 vindt de Nationale Bijentelling plaats in het weekend van 17 en 18 april. In 2020 gingen 10.500 deelnemers ons voor. Ze telden samen zo’n 130.000 bijen. Speciaal hiervoor heeft Nederland Zoemt op de website een handig telformulier en een bijengids met de 16 meest voorkomende wilde bijen, hommels en zweefvliegen opgenomen. Ook zijn er leuke bijenspelletje opgenomen.
Je telt op een dag naar keuze een half uurtje in je achtertuin, balkon of nabijgelegen natuurgebied. De resultaten geef je vanaf die dag digitaal door tot maximaal zondagavond 22.00 uur.

Waarom zijn bijen belangrijk?
Bijen nemen een groot deel van de bestuiving van gewassen voor hun rekening. Ze komen op de bloesem van fruitbomen af en zorgt ervoor dat deze bevrucht worden. Dit terwijl ze eigenlijk op zoek zijn naar voedsel, want ze eten het stuifmeel en de nectar. In de moestuin en siertuin zijn de bijen ook zeer welkome gasten. En dan is er nog de honing die honingbijen maken, want niet alle bijen maken honing. Vergeet niet te zorgen voor Water in de tuin voor vogels èn insecten
Met deze planten trek je veel bijen!
Net als de Top 10 Vlinderplanten heb ik een aantal bijentrekkers verzameld. In de grote tuincentra staan de planten die bijen aantrekken vaak apart in een stelling. Van februari tot in november moet er wel iets te bloeien staan voor de bijen.

- Krokus
- Groot Hoefblad
- Wilg
- Kogeldistel
- Salie
- Beemdooievaarsbek
- Ereprijs
- Dropplant
- Vingerplant
- Zonnebloem
- Klimop

Ook dit jaar ben ik er weer bij!
LikeLike