De Nationale Vogeltelling

De jaarlijkse tuinvogel telling is een leuke en nuttige activiteit voor jong & oud.

Parasolboom in de sneeuw met vogelvoer

Al sinds 2001 organiseren de Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland de Nationale Vogeltelling. Met de uitkomsten van dit tuinvogel onderzoek wordt de winterse vogelstand in kaart gebracht. Zodoende kan er gerichter ingezet worden op bescherming.

De Nationale Vogeltelling

In 2021 vind de tuinvogel telling plaats in het weekend van 29 t/m 31 januari. Je resultaten zijn direct door te geven via de app of op de website, uiterlijk maandagochtend 1 februari in vóór 12 uur. Je kunt ook een PDF bestand met de 25 meest voorkomende tuinvogels printen om het tellen per vogelsoort inzichtelijker te maken.
Een tuin heb je niet nodig, een balkon volstaat en je telt geen overvliegende vogels. Meedoen kost je een half uurtje op de dag van je keuze.

Tips en hulp bij het tellen

In de loop der jaren zijn er een flink aantal tips verzamelt om je te ondersteunen bij het tellen. Zo wordt aangeraden de vogels te lokken naar één voederplaats, wellicht met wat water. Op een druk moment maak je een foto en later kun je het aantal vogels accuraat tellen. Houd in je achterhoofd dat de vogels actiever zijn in de ochtend.
Ook wordt er voorafgaand aan het weekend informatie verstrekt om de soorten vogels beter te onderscheiden. Al het ondersteunend (les)materiaal maakt dat het een erg leuke activiteit om met je gezin of klas te ondernemen.

Lesmateriaal

Een hele waslijst aan lesmateriaal siert de site van de Nationale Vogeltelling. Dit varieert van informatie, vogelvoer maken tot aan hele klusprojecten van voederplank tot aan schuilhut! Lees meer over Zelf ‘Vogeltaarten’ maken

Tel je mee?

Auteur: Linda Meester

Moeder van drie dochters. Blogger/ eigenaar van Thuisleven.com en TuinenBuitenleven.com

14 gedachten over “De Nationale Vogeltelling”

  1. Bij ons komen ze ieder jaar aan huis om de zwaluwen etc te tellen. We wonen in een oude boerderij waar ze graag nestelen en aan de nesten kunnen wij ook vaak voorspellen wat voor zomer wij gaan krijgen 🙂 De natuur is en blijft erg bijzonder en vind het extra leuk dat je er een blogje aan wijdt. Hopelijk opent het de ogen van nog meer mensen!

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat een goed idee. Wij hebben hier best veel vogels in de tuin. Ik ga meedoen. Leuk om de merels, vogelmeesjes, duiven en mussen te tellen. En de vogeltaart staat klaar buiten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s