Eén van de laatste keren grasmaaien dit seizoen

Het maaien van gras kan je niet het hele jaar rond doen. Zo tegen de winter aan gaat de grasmat in ruststand en zou je er meer gras vanaf maaien dan eraan groeit. Hoe frequent moet je eigenlijk maaien en hoeveel gras maai je eraf?

Gras maaien in banen

Grasmaaien: de één heeft er een hekel aan, de ander vindt het net therapie. Ik reken mezelf tot de laatste groep. Ik vind het heerlijk om heen en weer te lopen achter de Gardena grasmaaier. Het ruimt zo lekker op in mijn hoofd.

Grasmaaien

Het maaien van gras kan je niet het hele jaar rond doen. Zo tegen de winter aan gaat de grasmat in ruststand en zou je er meer gras vanaf maaien dan eraan groeit. Dit heeft als nadelig gevolg dat mos, dat wel doorgroeit, de overhand kan nemen in je gazon. En dat is wat je niet wilt. Hoe moet het dan wel?

Waarom moet je frequent maaien?

We hebben net de grasmat vervangen en hebben ons er grondig in verdiept. Om te kunnen groeien heeft gras licht nodig. Wanneer het gras langer is, dan kan er minder licht bij. Als je het maait, kan er weer licht bij en krijgen de dunnere grassprietjes de kans om dikker te worden. Door regelmatig te maaien van maart tot en met november krijg je dus een dikkere grasmat met minder overlevingskans voor onkruid.

Niet te kort maaien

Het gras mag dus niet te lang doorgroeien, maar ook zeker niet te kort afgemaaid worden. Dan krijgt de zon vrij spel en droogt het gras uit. Het verdord en geeft lelijke, zelfs kale plekken in je gazon als je niet uitkijkt. Voor siergras is de ideale lengte zo’n 3 centimeter. Voor een grasveld waar intensiever overheen gelopen wordt of zelfs op gespeeld wordt, is 4 centimeter de leidraad.

Wat te doen met grasmaaisel en herfstbladeren?

Als je het afgemaaide gras laat liggen, dan kan er minder licht bij je grasmat. Ook de luchttoevoer wordt er door verhinderd. Beter kun je het grasmaaisel opvangen of harken en op de composthoop gooien.
Je kunt in de herfst de grasmaaier gebruiken om de gevallen bladeren te hakselen. Dat geeft de grasmat in ruststand meer voeding en wat beschutting tegen de wintermaanden. #Laatzeliggen geldt niet voor herfstbladeren op je gazon. Dat verstikt je grasmat.

Het gras gemaaid en de herfstbladeren tegelijk gehakseld

De kantjes en om struiken en bomen maaien

Naast een grasmaaier hebben we een bosmaaier. Deze wordt ook wel grastrimmer genoemd. Deze gebruiken we om rondom de bomen in het gazon en het pad langs de sloot te maaien. Dan kunnen we er beter bij.
Ook de randen van het gazon, voor de bloemperken en onder de fruitstruiken kunnen we beter maaien met de bosmaaier. Die is net even iets handzamer dan een grasmaaier.

Maai jij graag het gras?

Auteur: Linda Meester

Moeder van drie dochters. Blogger/ eigenaar van Thuisleven.com en TuinenBuitenleven.com

15 gedachten over “Eén van de laatste keren grasmaaien dit seizoen”

 1. Zelf heb ik geen gras en hoef dus gelukkig ook nooit gras te maaien. Wel interessant om te lezen aangezien we volgend jaar waarschijnlijk wel gras krijgen. Ik wist dit allemaal nog niet.

  Like

  1. Mijn ouders hebben een gigantische tuin (voor- en achtertuin) dus heb wel veel moeten helpen met grasmaaien vroeger. Vooral de randjes en langs bomen vond ik lastig dus die tip over een trimmer is ideaal!

   Like

 2. ik heb (nog) geen tuin, maar ik heb echt geen groene vingers en vind het ook niet leuk om in de tuin te werken. Mijn vriend wel en die zal dan ook het gras gaan maaien denk ik 😉

  Like

 3. Wij hebben helaas geen gras. We hebben maar een kleine tuin en deze is betegeld met wel heel veel plantenbakken! Ik vind gras altijd zo lekker ruiken vooral het gemaaid is 😍

  Like

 4. Ook hier hebben we de laatste keer van dit jaar weer gemaaid gok ik… Ik zie het beduidend minder hard groeien waar ik in de zomer nog 2 keer per week moest! 🙂

  Like

 5. Gras heb ik niet, maar ik vind het zeer interessant om er meer over te lezen. En 3 cm lijkt mij ook zeer ideaal aan lengte. Vooral als je in de zomer met je voeten er heerlijk door kunt woelen.

  Like

 6. Ja wij maaien graag het gras. Zeker geen vervelend klusje. Je ziet er zo fijn resultaat mee;) 1.5wk terug de laatste keer gemaaid en bekalkt. De maaier kan weer even in de schuur blijven staan tot volgend voorjaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s