Aanbevelingen voor zwemmen in open water

Nu de zwembaden gesloten zijn, zoeken meer en meer sportieve mensen de buiten wateren op. Reden voor de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) om een aantal richtlijnen op te stellen.

richtlijnen buiten zwemmen

Nu de zwembaden gesloten zijn, zoeken meer en meer sportieve mensen de buiten wateren op. Reden voor de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) om een aantal richtlijnen op te stellen. Deze zijn van toepassing naast de algemeen geldende richtlijnen van het RIVM.

Aanbevelingen bij buiten zwemmen

 1. Controleer de kwaliteit van het zwemwater, bijvoorbeeld via Zwemwater.nl;
 2. Controleer de temperatuur van het water. Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts;
 3. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei;
 4. Beoordeel de situatie ter plekke. Is er stroming? Wat zijn de weersverwachtingen? Hoe herken ik mijn beginpunt? Waar zwem ik heen? Wat zijn andere risico’s?;
 5. Maak vooraf altijd afspraken over de veiligheid;  
 6. Bouw het rustig op, begin altijd met een korte training, elke nieuwe situatie heeft een gewenningsfase; 
 7. Begin met zwemmen in de ondiepe gedeeltes of dichter bij de kant. Als de temperatuur toeneemt, kun je verder het water op;
 8. Zorg er voor dat je na afloop een thermodeken en warme drank tot je beschikking hebt, voor het geval je het echt te koud hebt. Bron

Wist je dat: zwemmen in rivieren of kanalen verboden is!

Mijn ervaring met buiten zwemmen

Ik ben opgetogen aan de Ankeveense Plassen, ik ben een plassen plonzer. We wonen aan het water en mochten na schooltijd zwemmen bij de buren. Die hadden een veranda waar we vanaf konden springen.
Ook heb ik 20 jaar lang waterpolo beoefend. Onze trainingen vonden vanaf mei in de diverse buitenbaden plaats. En de toernooien vanaf de maand juni vonden ook in buiten water, zelfs in plassen plaats. Ik heb wel eens de eerste wedstrijd van de dag in 15 graden water gespeeld en dat was geen pretje. De volwassenen dronken na afloop Beerenburg op de kant en ik rende zo snel als ik kon de tent en mijn slaapzak in!

“Wacht nog even een maandje”, zei Marcel Wouda. Ik tip de opblaasbare roeiboot als droog alternatief voor een sportieve bezigheid op open water.
Lees ook zwemmen in de sneeuw en veilig schaatsen op natuurijs.

Bron afbeelding: Pixabay

Zwem jij wel eens in buiten water?

Auteur: Linda Meester

Moeder van drie dochters. Blogger/ eigenaar van Thuisleven.com en TuinenBuitenleven.com

10 gedachten over “Aanbevelingen voor zwemmen in open water”

 1. Oei ik vind het veel te koud. Ik zwem eigenlijk ook niet echt in Nederland, geef mij maar de lekkere Middellandse zee in Italië of Spanje. Ja…Ik weet het, dat wordt nog even wachten. Los daarvan wel heel goed dat ze die richtlijnen hebben opgesteld want je hoort in het nieuws nog te vaak van ongelukken in het water, met slechte afloop.

  Like

 2. Ik ben nooit zo fan van buiten zwemmen, wat suf is, want we wonen aan de plassen en met d ejjnegns ga ik dus heel vaak hier heen. Zij vinden het heerlijk, maar ik ben sowieso niet echt een zwemmer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s