Top 10 Vlinderplanten volgens de Vlinderstichting

Net als bijen volgen we de vlinders op de voet. Klikostickers van de Vlinderstichting, De Orchideën Hoeve, de Landelijke Tuinvlindertelling en een Top 10 vlinderplanten.

Top 10 vlinderplanten

Net als bijen volgen we de vlinders op de voet. In de nieuwsbrief van de Vlinderstichting staat de Top 10 vlinderplanten opgenomen.

De Vlinderstichting

Naast het verzamelen van alle kennis en deskundigheid die er op het gebied van vlinders en libellen bestaat heeft de Vlinderstichting ook behoud en bescherming tot doelstelling.
Zelfs een zoektocht naar kliko stickers leidt ons naar de Vlinderstichting. Zo steunen we ze toch een beetje en maken we meerdere keren per week reclame voor de Vlinderstichting aan de rand voor de doorgaande weg.

Kliko stickers van de Vlinderstichting
Kliko stickers van de Vlinderstichting

Vlinders

We hebben onlangs genoten van allerlei vlinders in de Orchideeën Hoeve. Onze dochter heeft mooie foto’s geschoten.
De eerste Koolwitjes zijn al gesignaleerd op het Landje. Keurig vliegen ze het rijtje bloeiende voorjaarsbollen af. Mocht de koude toenemen, dan gaan we weer terug in de winterstand.
Ook heb ik al ideeën opgedaan om de vlinders en andere insecten van water te voorzien en een gevaar van verdrinking te verminderen.

vlinders
Dochterlief wil fotograaf worden

De landelijke Tuinvlindertelling

Juli is dé vlindermaand bij uitstek. Daarom organiseert De Vlinderstichting van 3 t/m 25 juli 2021 de Landelijke Tuinvlindertelling. Om mee te doen is een keer tellen al voldoende. Maar vaker mag ook! Of je nu een tuin of een balkon hebt: iedereen kan meedoen. In Nederlandse tuinen zijn er zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De Vlinderstichting heeft een handige herkenningskaart waarop je vlinders kunt bekijken. Of noteer je waarnemingen op deze tellijst

Top 10 Vlinderplanten

De Vlinderstichting somt tien vlinderplanten op, puur op basis van bloeitijd. Voor vlinders is er belang van nectar gedurende een langere periode.

 1. Winterheide
  2. Sneeuwbal / Viburnum
  3. Judaspenning
  4. Lavendel
  5. Vlinderstruik
  6. IJzerhard
  7. Koninginnenkruid
  8. Hemelsleutel
  9. Herfstaster
  10. Klimop

Het goede nieuws is dat we onlangs IJzerhard en Lavendel geplant hebben. Het voornemen is er om de Lavendel te stekken op termijn.
We willen de vlinder- en bijenplanten groeperen op meerdere plekken. Ons zitje willen we daar eigenlijk uit de buurt hebben, om overlast van steekvliegen tegen te gaan. We willen helemaal geen insecten gaan wegvangen en natuurlijk letten we dan ook op het zoete lokmiddel van consumpties.
Lees meer over het belang van water in de tuin voor vogels en insecten.

Hoeveel planten uit de top10 heb jij in je tuin staan?

Auteur: Linda Meester

Moeder van drie dochters. Blogger/ eigenaar van Thuisleven.com en TuinenBuitenleven.com

13 gedachten over “Top 10 Vlinderplanten volgens de Vlinderstichting”

 1. Mooi hoor vlinders, ik kan er zo van genieten. Mijn jongste is als de dood voor de meeste insecten en daarom heb ik eigenlijk erg weinig planten omdat ik ze juist niet teveel wil aantrekken.

  Like

 2. Laatst hadden wij een kolibri vlinder in de tuin. Die had ik nog nooit gezien,zat op de vlinderstruik. Wij hebben ook volop lavendel in onze voortuin staan,waar de vlinders en insecten dol op zijn!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s