Nu gooi je nooit meer een eierschaal weg!

Eén van de zaken waar ik mijzelf erg prettig bij voel is het optimaal gebruiken van voedsel en het reduceren van (groen)afval. Zo strooide ik een tijd lang koffieprut van de koffiebonen in onze achtertuin tegen de katten. Nu houd ik ook de eierschalen apart.

Eierschaal gebruik in de tuin

Eén van de zaken waar ik mijzelf erg prettig bij voel is het optimaal gebruiken van voedsel en het reduceren van (groen)afval. Zo strooide ik een tijd lang koffieprut van de koffiebonen in onze achtertuin tegen de katten. Nu houd ik ook de eierschalen apart.

Lege eierschalen

Eierschalen als bron van kalk

Je zult wel weten dat eierschalen kalk bevatten, tot 90% zelfs. Kalk hebben wij o.a. nodig voor onze botten en tanden. Maar met de pellen van je ei kun je ook je voordeel doen in de tuin als bodemverbeteraar. Het kalk wordt niet als zodanig opgenomen door de planten maar het neutraliseert de zuren in de grond. Zo strooien we kalk op ons gazon in de achtertuin om de groei van mos en onkruid tegen gaan. We hebben meer toepassingen voor in onze moestuin gevonden.

Moestuinhacks met eierschalen

1 Tuintje van lege eierschalen

Van je lege eierschaal kunt je een tuintje maken. Hartstikke leuk voor Moederdag met wat tuinkers ero=in. Je kunt de lege eierschaal ideaal gebruiken om in te zaaien of juist te verpoten. Op de schaal zelf kunt je schrijven wat en wanneer je gezaaid of verpoot hebt. Wanneer het plantje sterk genoeg is, dan kan je het met eierschaal en al ingraven in de grond. Dat beschermt het plantje wat tegen de koude en de schaal zal verteren in de grond.

2 Scherpe schillen

Het uitstrooien van verpulverde eierschalen zou de slakken weghouden, de schillen zijn te scherp om overheen te glijden. Dat heb ik natuurlijk direct gedaan om de zojuist geplante slaplantjes. Ik zag er de grap van sla met ei in. Ook katten houden niet van de scherpe delen onder hun pootjes, maar ik houd niet van een witte achtertuin…

Fijn geknepen eierschaal tegen slakken

Toepassing van eierschalen als supplement

Wanneer je de lege eierschalen even goed uitkookt en droogt, dan kan je ze zonder vlies fijnmalen tot calciumpoeder. Dit poeder moet je wel luchtdicht bewaren. Hoe gevarieerder de kippen of ander gevogelte gevoerd zijn, des te beter zal de kwaliteit van het calciumpoeder zijn. Het nuttigen van een half theelepeltje calciumpoeder per dag zal afdoende zijn. Dit kan je met veel water innemen of door de (drink)yoghurt roeren. Je kunt eierschalen net als het soepvlees ook meekoken in de bouillon.
Bij Eetgoedvoeljegoed.nl lees ik dat een schepje calciumpoeder in de koffiefilter de bittere nasmaak van de koffie weg zal nemen.

Vergeet ook de (huis)dieren niet

Niet alleen mensen zijn gebaat bij het nuttigen van kalk, ook vogels, kippen en honden hebben er voordeel bij. Het zou helpen tegen diarree en het gevogelte kan het gebruiken bij het eieren leggen.

Weet jij nog een toepassing voor lege eierschalen?

Auteur: Linda Meester

Moeder van drie dochters. Blogger/ eigenaar van Thuisleven.com en TuinenBuitenleven.com

9 gedachten over “Nu gooi je nooit meer een eierschaal weg!”

  1. Ik was al een tijdje bekend met het gebruik van eierschalen in de tuin. Ik wist niet dat je het ook als supplement kan gebruiken, maar dat lijkt me een beetje veel werk. Haha. Bedankt voor je tips

    Liefs,
    Wendy

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s